Szanowni  Państwo,

W imieniu zarządu Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej zwracam się z prośbą o ustosunkowanie się do gorącego i szeroko dyskutowanego tematu podatku od cukru, inaczej sugar tax, i odpowiedzi na pytanie, czy podatek od cukru jest potrzebny w Polsce? Innymi słowy, czy produkty spożywcze  zawierające cukier powinny kosztować więcej?

Kwestia podatku od cukru budzi wiele emocji i wątpliwości, ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiemy doskonale, jak wysokie jest spożycie cukru w Polsce. Mamy też świadomość, jakie są konsekwencje nadmiernego spożycia cukru, od choroby próchnicowej poczynając, poprzez nadwagę i otyłość, cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne. Dowodem jest chociażby ostatni raport NFZ. Takie rozwiązania wprowadziły liczne kraje w Europie i na świecie. Za wprowadzeniem podatku przemawia przede wszystkim zdrowy styl życia, ale też i ekonomia.

Proszę zatem o kliknięcie „popieram” lub „nie popieram”. Państwa stanowisko jest ważnym głosem w dyskusji!

Czy podatek od cukru jest potrzebny w Polsce? Innymi słowy, czy produkty spożywcze zawierające cukier powinny kosztować więcej?

Dziękuję za udział w głosowaniu!

Z poważaniem,

Dorota Olczak-Kowalczyk

Prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii  Dziecięcej